رفتن به مطلب
انجمن صنایع معدنی ایران

دبیر انجمن صنفی صنعت شیشه در گفت وگو با «دنیای اقتصاد» عنوان کرد : عبور صنعت شیشه از سد تحریم


 اشتراک گذاری

پست های پیشنهاد شده

دنیای اقتصاد : ایران با دسترسی به مواد معدنی فراوان، نیروی کار مناسب و ارزان و همچنین بازار پرجمعیت در منطقه از ظرفیت های بسیار مناسبی برای رشد صنعتی برخوردار است که می تواند ارزش افزوده بالایی برای کشور به ارمغان آورده و در توسعه اقتصادی کشور نقش مهمی ایفا کند. با این حال متاسفانه آن طور که تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی می گویند دولت از صنایع حمایت چندانی نمی کند و الگوی حمایتی به ویژه در بخش صادرات ندارد که این موضوع باعث شده ظرفیت های موجود به نحو شایسته به ثمر ننشیند. صنعت شیشه یکی از صنایع مهم در حوزه تبدیل کانی به محصولات با ارزش افزوده بالا به شمار می رود که با تقاضای بسیار مناسبی در حوزه داخلی و بازارهای جهانی روبه رو است.

پیش بینی ها حاکی است در سال جاری میزان تولید شیشه به حدود یک میلیون و 950 هزار تن برسد و در سال آینده نیز میزان تولید از 2 میلیون و 200 هزار تن عبور کند تا با ادامه روند صعودی خود در افق 1404 حجم تولید صنعت شیشه ایران به مرز 3 میلیون تن در سال برسد؛ با وجود این با توجه به سرانه حدود 25 کیلوگرمی مصرف شیشه در کشور، بخش عمده محصول تولیدی مازاد بر نیاز است و حدود 50 درصد حجم تولید باید صادر شود؛ صادراتی که به تبعیت از تحریم ها با مشکلات عمده ای مواجه است که باعث شده تا نرخ های صادراتی شیشه ایرانی، ارزان تر از نرخ های جهانی باشد. در کنار این مساله، قوانین و دستورالعمل هایی که تناسبی با شرایط کنونی اقتصاد کشور ندارند، سودآوری ناشی از صادرات را کاهش داده اند.

حسین زجاجی، دبیر انجمن صنفی شیشه به «دنیای اقتصاد» گفت: قطعا مشکلات صنعت شیشه را نمی توان از صنایع دیگر جدا کرد. فراهم نبودن امکان باز کردن ال سی در صادرات به دلیل تحریم ها و پیامدهای آن مانند فروش ارزان تر به کشورهای مقصد از جمله مشکلاتی است که اغلب صنایع با آن مواجه هستند. همچنین صدور بخشنامه های غیرکارشناسی برای صنعت شیشه را می توان از مهم ترین مشکلات خاص این صنعت دانست؛ با وجود این از آنجا که اغلب مواد اولیه مورد نیاز این صنعت در داخل کشور تولید می شود، به نسبت بسیاری از صنایع با مشکلات کمتری مواجه هستیم. سیلیس، سدیم کربنات، آهک، اکسیدمنیزیم و دولومیت اصلی ترین مواد اولیه شیشه هستند که معادن این مواد در ایران وجود دارد.

وی افزود: طبیعی است که به دلیل تحریم ها واردات برخی از قطعات ماشین آلات تولید شیشه در ایران مانند صنایع دیگر انجام نشود و همین امر بر میزان و کیفیت تولید در کشور اثر گذار است اما با وجود این هم اکنون میزان تولید شیشه در ایران 50 درصد بالاتر از نیاز داخلی است و پیشرفت های بسیار چشمگیری در این صنعت اتفاق افتاده است؛ سال گذشته میزان تولید شیشه یک میلیون و 600 هزار تن بوده و در سال جاری این رقم به یک میلیون و 950 هزار تن رسیده است و انتظار می رود در سال آینده به 2 میلیون و 200 هزار تن برسد. بنابراین اعتقاد دارم نباید به دنبال سیاه نمایی باشیم و باید واقعیت ها را بازگو کنیم؛ اگر این صنعت رشد قابل توجهی داشته یعنی در کنار مشکلات، زمینه های رشد نیز فراهم بوده است.

spacer.png

زجاجی تصریح کرد: با وجود تحریم ها، درخواست برای شیشه های ایرانی بسیار قابل توجه است، به گونه ای که اگر بخواهیم به تمام تقاضاهای خارجی پاسخ بدهیم، برای تامین بازار داخلی با مشکل مواجه می شویم. در حال حاضر بیش از 300 میلیون دلار صادرات شیشه صورت می گیرد و امکان افزایش این رقم به مرز 500 میلیون دلار وجود دارد؛ بنابراین مزیت های تولید شیشه در ایران با وجود تمامی مشکلات وجود دارد.

این مسوول انجمن صنفی تولیدکنندگان شیشه اظهار کرد: صنعت شیشه هر ساله نرخ 5 درصدی رشد را تجربه کرده است و وجود مشتریان خارجی برای صادرات هم گویای کیفیت قابل قبول محصولات داخلی است. با وجود این اگر تحریم ها نبود، با استفاده از واردات ماشین آلات خارجی می توانستیم محصولات شیشه ای با ارزش افزوده بالاتر تولید کنیم. زجاجی ادامه داد: یکی از عمده ترین مشکلات ما در عرصه صادرات فقدان دیپلماسی اقتصادی است و مسوولان مربوطه حتی در بحث تعرفه های ترجیحی با کشورهای همسایه هم نگاه اقتصادی به مساله ندارند. ما حتی در دنیا کمتر از 10 رایزن اقتصادی داریم و طبیعی است که صادرات تولیدات داخلی با مشکلات بیشتری مواجه شود. وی با انتقاد از برخی قوانین در حوزه صادرات گفت: بر اساس ماده 16 قانون امور گمرکی، تعهد برگشت ارز صادراتی هر کالا عبارت است از قیمت عمده فروشی به علاوه 10 درصد که بر بهای ارز نیمایی تقسیم می شود. این در حالی است که قیمت عمده فروشی که مبنای اولیه فرمول است ایراد اساسی دارد؛ به این معنا که با توجه به تورم موجود در کشور ما، قیمت های داخلی افزایش یافته در حالی که این تورم در کشورهای دیگر وجود ندارد و طبیعی است که نمی توان قیمت های داخلی را به عنوان مبنای قیمت های صادراتی تعیین کرد؛ بنابراین در حالی که صادر کننده با قیمت پایین تر محصولش را صادر کرده باید ارز بیشتری به عنوان تعهد صادراتی پرداخت کند؛ بارها نسبت به اصلاح این ماده قانونی درخواستمان را ارائه کرده ایم اما اقدامی صورت نگرفته است.

دبیر انجمن صنفی صنعت شیشه اظهار کرد: بررسی دستورالعمل های غیرکارشناسی گذشته نشان می دهد هر زمانی عرصه بر بخش تولید تنگ شده، اغلب مدیران سراغ راهکارهایی برای دور زدن قانون رفته اند؛ بنابراین اعتقاد دارم دولت و وزارت صمت باید به دنبال حل مشکلات بخش تولید باشند و چنانچه حل مشکلات جای خودش را به کنترل بازار با ابزارهای تعزیراتی بدهد، راه به جایی نمی برد.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

 اشتراک گذاری

×
×
  • اضافه کردن...