رفتن به مطلب
انجمن صنایع معدنی ایران

کلسیفیکاسیون


admin
 اشتراک گذاری

پست های پیشنهاد شده

spacer.png

 کلسیفیکاسیون چیست

کلسیفیکاسیون به انگلیسی Calcification یا کلسیفیه حالتی است که در صورت تجمع کلسیم در یک یا چند بافت و ارگان بدن بوجود می آید. کلسیم یک عنصر مورد نیاز بدن است که در ایجاد و تقویت بافت های سفت و استخوانی بدن مورد نیاز می باشد. اما ممکن است گاهی این عنصر در بافت های نرم نظیر رحم ، پستان ، پروستات ، تاندون ، مفاصل ، عروق و دریچه قلب جمع شده و عملکرد آنها را در انتقال مایعات بدن با مشکل مواجه کند. علت بروز بیماری کلسیفیکاسیون می تواند عواملی همچون افزایش کمبود ویتامین کا K ، افزایش ویتامین دی D ، کاهش جذب کلسیم توجه استخوان ها و در نتیجه افزایش میزان آن در دیگر بافت های بدن ، هامارتوم (نوعی بیماری تداخل بافتی مادرزادی) ، برخی انواع سرطان و یا مصرف بیش از حد مکمل های کلسیمی باشد که سبب می شود کلسیم به صورت کربنات کلسیم  و یا دیگر انواع ترکیبات کلسیمی در بدن تجمع یابد.

کلسیفیکاسیون مهمترین دلیل گرفتگی عروق است. طبق بررسی دانشمندان ، چنانچه کلسیم مصرفی بدن از مواد غذایی دریافت شود ، میزان رسوب آن در بافت ها و بخصوص عروق قلبی ، کمتر از زمانی است که از قرص کلسیم و دیگر مکمل های داروئی کربنات کلسیم و سیترات کلسیم استفاده می شود. طبق این تحقیقات ، مصرف مکمل های کلسیمی خطر ابتلا به کلسیفیکاسیون در نقاط مختلف بدن را تا بیست و دو درصد افزایش می دهد.

مصرف مکمل های کلسیمی بخصوص در افراد سالمند می تواند مشکل ساز باشد زیرا کلسیم این دارو ها جذب استخوان نشده و از بدن آنها دفع هم نمی شود بلکه در بافت های نرم و عروق بدنشان رسوب می کند و سبب ایجاد کلسیفیکاسیون می گردد.
پزشکان توصیه می کنند افراد سالمند به همراه مصرف قرص کربنات کلسیم  ، قرص کلسیم سیترات و ویتامین دی ، از ویتامین های گروه کا K و مخصوصا ویتامین K2 استفاده نمایند. ویتامین کا که معمولا آن را به عنوان عامل ضد انعقاد خون می شناسیم ، سبب جلوگیری از تجمع کلسیم در عروق و بافت های نرم شده و با فعال سازی استئوکلسین ، موجب فراهم شدن ماتریکس استخوانی می شود.


      روش تشخیص

به دلیل ریز و بی شکل بودن توده های تشکیل شده و محل آنها که معمولا در بافت های داخلی می باشد ، امکان تشخیص از طریق لمس کردن وجود ندارد. برای این منظور از اشعه ایکس استفاده می شود که به روش تابش الکترومغناطیس می توان کلسیفیکاسیون و نوع آن را مشاهده نمود. پزشکان با استفاده از سونوگرافی و ماموگرافی از بافت های داخلی بدن عکس هایی تهیه می کنند.

روشی که برای تشخیص اشکال کلسیفیکاسیون نظیر سنگ کلیه وجود دارد ، انجام آزمایش خون یا بررسی میزان کلسیم در ادرار فرد جهت بررسی عملکرد کلیه می باشد. آزمایشات همچنین در جهت تایید یا رد احتمال سرطان در بافت های درگیر انجام می گیرد. برای این منظور ، پزشک با استفاده از نوعی سوزن مخصوص از بافت نمونه برداری می کند. پس از انجام آزمایشات تشخیص سرطان می توان تعیین نمود که کلسیفیکاسیون خوش خیم است یا بدخیم.

spacer.png

 


      آشنایی با انواع کلسیفیکاسیون


      کلسیفیکاسیون پستان

کلسیفیکاسیون پستان در اثر تجمع کلسیم در این بافت بدن بوجود می آید. این بیماری به صورت نقاط ریزی ایجاد شده و از طریق لمس کردن قابل تشخیص نمی باشد بلکه به صورت نقاط ریز سفید رنگ در ماموگرافی مشخص می گردد. این مشکل در بیشتر موارد غیر سرطانی و خوش خیم می باشد و پس از دوران یائسگی بیشتر بوجود می آید. در برخی موارد ممکن است این ذرات به صورت توده ای نامنظم تجمع پیدا کرده و سبب سرطان پستان شود. عوامل ایجاد کننده این مشکل می تواند در اثر افزایش سن ، ضربه به بافت پستان ، ترشحات سلولی و التهاب باشد و تنها راه تشخصی آن به روش ماموگرافی است.

2 گونه مختلف این بیماری عبارتند از:


        ماکرو کلسیفیکاسیون

این عارضه که در ده درصد خانم های زیر 50 سال و در نیمی از خانم های بالای 50 سال وجود دارد ، توده های خوش خیم غیر سرطانی است که به صورت نقاط سفید رنگ بزرگی در ماموگرافی قابل تشخیص است. در صورت مشاهده این مورد ، نیازی به انجام هیچ گونه اقدام درمانی نیست.


        میکرو کلسیفیکاسیون

این عارضه یکی از نشانه های سرطان سینه شناخته می شود اما در صورتی که بسیار متراکم و با ساختار خاصی ایجاد گردد. در ماموگرافی معمولا به شکل رسولات ریزی دیده می شود. در صورت مشاهده این مشکل باید به صورت دقیق تری آن را بررسی نمود.


      کلسیفیکاسیون تیروئید

ندول کلسیفیه تیروئید چیست و آیا همه انواع آن ها سرطان زا است یا نه؟ در واقع طبق تحقیقی که بر روی هزار و پانصد فرد مبتلا انجام گرفت مشخص شد که تنها 12 درصد از کلسیفیکاسیون تیروئید سرطان زا می باشد.  در صورت مشاهده هر دو میکروکلسیفیکاسیون تیروئید و ماکروکلسیفیکاسیون باید آزمایشات لازم صورت گیرد و صرف کوچک یا بزرگ بودن عارضه نشان از خوش خیم یا سرطانی بودن آن نیست.

پزشک پس از یافتن ندول کلسیفیه تیروئید در سونوگرافی ، بررسی پاتولوژیک را با استفاده از بیوپسی سوزنی بر روی آن انجام می دهد. امروزه در صورت بدخیم بودن ندول کلسیفیه تیروئید هم می توان آن را درمان نمود.


      کلسیفیکاسیون قلبی

مهم ترین عامل بروز بیماری های قلب نظیر سکته ، گرفتگی عروق و نارسائی قلبی به دلیل کلسیفیکاسیون شریان کرونری و دریچه های ورودی و خروجی می باشد. این عامل حتی از عوامل دیگری نظیر کلسترول بالا ، فشار خون و دیابت هم برای قلب
خطرناک تر است. دلیل ایجاد این عارضه ، رسوب ترکیبات کلسیم نظیر کربنات کلسیم بر دیواره های عروق و دریچه های قلب است و با افزایش سن ، احتمال آن افزایش می یابد. از جمله روش های درمان کلسیفیکاسیون قلبی و دریچه های قلب می توان به استفاده از استنت ، تعویض عروق قلب و تعویض دریچه آئورت و میترال و … اشاره نمود.


      کلسیفیکاسیون کلیه

سنگ کلیه یک عارضه شایع و دردناک است که درجه بندی های مختلفی داشته و در برخی موارد می تواند سبب نارسائی کلیه و از کار افتادن آن شود. سنگ کلیه در اثر عواملی چون انسداد مجاری ادراری ، تنگی حالب و عفونت های ادراری بروز می کند و ممکن است از نوع سنگ کلسیمی ، اسید اوریکی و سیتئینی باشد. این مشکل با نشانه هایی همچون عفونت ادراری ، درد خفیف یا شدید در نواحی پهلو و زیر شکم و وجود خون در ادرار همراه است.

سنگ کلیه کلسیمی را کلسیفیکاسیون کلیه می نامند. داروی خاصی برای سنگ شکنی کلیه وجود ندارد و به منظور درمان از مصرف زیاد مایعات ، امواج الکترومغناطیس و اعمال جراحی استفاده می شود.


      کلسیفیکاسیون بیضه و پروستات

این عارضه به دلیل تجمع کلسیم در نسج بیضه ها ایجاد می گردد و علائم بالینی خاصی ندارد. معمولا روش تشخیص آن از طریق انجام سونوگرافی می باشد که به منظور تشخیص سایر بیماری ها تجویز گردیده است. این بیماری در اکثر موارد خوش خیم می باشد ولی در افرادی که سابقه بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی) Undescended testes or Cryptorchidism داشته اند ، احتمال سرطان بیضه نیز وجود دارد. رایج ترین دلایل ایجاد کلسیفیکاسیون بیضه می تواند التهاب ناشی از عفونت ، سل ، بیماری های عروقی نظیر واسکولیت یا انسداد عروقی موضعی در بیضه و یا سرطان باشد.


      کلسیفیکاسیون رحم و تخمدان

کیست تخمدان و لوله های رحم به فضاهای کوچک پر از مایعی گفته می شود که در بیشتر موارد خوش خیم و بی خطر می باشند اما گاهی دچار پارگی و خونریزی و درد می گردد. برای تشخیص آن تصاویر سونوگرافی تهیه می شود که کیست را مشخص نموده ولی نوع آن قابل تشخیص نیست. مایعات موجود در کیست تخمدان می تواند حاوی مواد گوناگونی باشد. به این منظور باید تصاویر سی تی اسکن و ام آر آی تهیه کرد تا بتوان وجود چربی و تراکم کلسیفیه را بررسی نمود.

spacer.png

 


      چرا به این بیماری مبتلا می شویم

مشکل رسوب کلسیم در بافت های نرم بدن یک مشکل بیولوژیکی و احتمالا تحت تاثیر ژنتیک است. با اینکه هنوز دلیل بروز آن و نیز روش پیشگیری مشخصی ندارد ولی می تواند به برخی عوامل مرتبط باشد. بروز آن در سنین بالا در اثر کاهش توان جذب کلسیم توسط استخوان ها افزایش می یابد.

مصرف قرص و مکمل کلسیم تاثیر اثبات شده ای بر ایجاد کلسیفیه دارد.

برخی داروها نظیر دارو های کاهنده کلسترول خون ، داروی فشار خون و درمان جایگزینی هورمون بر عملکرد بدن نسبت به کلسیم تاثیر گذار هستند. بعضی بیماری ها نظیر نارسائی کلیه و عملکرد نامناسب غدد پاراتیوئید سبب افزایش کلسیم در خون می شوند.

مصرف سیگار و دخانیات از جمله علل تاثیرگذار بر رسوب کلسیم در عروق خونی و مشکلات قلبی و مغزی می باشد.


    روش درمان کلسیفیکاسیون

این مشکل به دو صورت خوش خیم و بدخیم در بدن بروز می کند. در موارد خوش خیم ، معمولا هیچ اقدامی نباید برای از بین بردن آن انجام داد زیرا اولا برای بدن مشکلی ایجاد نمی کند و ثانیا دستکاری آن ممکن است وضعیت را خطرناک نماید. پس از آگاهی از وجود کلسیفیکاسیون در بافتی از بدن ، پزشک از آن نمونه برداری کرده و آن را به آزمایشگاه می فرستد. در درمان این بیماری باید عواملی مورد بررسی قرار بگیرند که عبارتند از:

  * محل ایجاد رسوبات کلسیمی
  * عوارض جانبی و میزان خطرناک بودن آن
  * دلیل رسوب کلسیم در بدن (ژنتیک ، مصرف دارو ، نارسائی و …)

سپس برای درمان آن می توان مواردی نظیر دارو ، تجهیزات فیزیکی و یا عمل جراحی را مورد بررسی قرار داد. برای مثال در مورد سنگ کلیه ، چنانچه از نوع کلسیمی باشد ، معمولا از داروهای ادرار آور و نیز اسیدی کردن ادرار استفاده می شود. در مورد کلسیفیه تاندون و عضلات ، چنانچه همراه با درد و یا کاهش شدید دامنه حرکتی نباشد ، مصرف داروهای ضد التهابی و کمپرس یخ می تواند مفید باشد.

spacer.png

 

سخن پایانی

تولید و فروش کربنات کلسیم درجه یک و با کیفیت دارای مراحل زیادی بوده و باید فرآیند تولید آن توسط شرکت‌ها به خوبی انجام شود. اهمیت بروزرسانی دستگاه‌های موردنیاز جهت تولید این ماده معدنی نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. شرکت آذرین پودر الماس همدان افتخار دارد که توانسته است، بخش عمده ای از فروش این محصول را، چه در داخل کشور و چه کشورهای مجاور و همسایه بر عهده گیرد. مشاوره و راهنمائی در خرید محصول، تولید و فروش مواد معدنی (سیلیس ،کربنات کلسیم، دولومیت، فلدسپات) از عمده فعالیت های این شرکت می باشد. برای خرید کربنات کلسیم و سایر محصولات و مواد معدنی این شرکت با کارشناسان ما یا شماره واتس اپ 09188125088 تماس بگیرید و یا از طریق فرم خرید سفارش خرید خود را ثبت نمائید.

 

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

 اشتراک گذاری

×
×
  • اضافه کردن...